Woordentest

door taalbaas

Na het emotie-onderzoek, het slaaponderzoek, het rekenonderzoek en het stressonderzoek is nu de tijd aangebroken voor een grootscheeps taalonderzoek. Wetenschappers van de Universiteit van Gent hebben een test ontwikkeld waarmee gemeten wordt hoeveel woorden van de Nederlandse taal je kent. In die test krijg je woorden voorgeschoteld waarvan jij moet zeggen of je ze kent of niet.

screenshot woordentest

Klinkt gemakkelijk? Let op: er liggen ook nepwoorden op de loer. Wie een hoge score wil halen kan maar beter niet liegen over welke woorden hij wel kent. Als je van een nepwoord zegt dat je het kent als Nederlands woord, verraad je jezelf als valsspeler en worden je strafpunten aangerekend.

De nepwoorden werden automatisch gegenereerd door Wuggy, een computerprogramma dat onbestaande woorden bedenkt die in overeenstemming zijn met de fonotaxis van het Nederlands. Daardoor lijken ze Nederlands, doen ze misschien zelfs een belletje rinkelen omdat ze rijmen op Nederlandse woorden of onbestaande samenstellingen vormen met bestaande woorden, maar zelf betekenen ze eigenlijk gewoon niks. Je moet het maar verzinnen!